Bezoek iconische voetbalstadions in Italië: wat mag je niet missen?

Bezoek iconische voetbalstadions in Italië: wat mag je niet missen?

24 augustus 2020 • Categorie Stedentrips • Auteur Staff

Italië is voor ons Nederlanders al vele jaren een land met een geheimzinnige aantrekkingskracht. De charme van zijn inwoners en de (h)eerlijke keukens van la mama’s zullen daar zeker toe bijdragen. De gevarieerde natuur verwonderd de bezoekers. En dit vanaf de robuuste Alpen helemaal in het Noorden, om via de glooiende heuvels van Toscane naar het ruwe Zuiden af te zakken en te eindigen met Napels te zien en dan te sterven. Althans, dat zegt de Italiaanse legende: ‘Vedi Napoli e poi muori!’

Italië is ook een voetballand bij uitstek. De tifosi zoals de echte supporters zichzelf noemen missen geen enkele wedstrijd van hun favoriete team. Het Italiaanse nationale elftal, de ‘Azzurri’, zijn in ieder toernooi een geduchte en gevreesde tegenstander. Je kunt het telkens merken aan de noteringen bij het wedden op voetbal dat het team tot de favorieten behoort.

De ‘Liga’, de Italiaanse competitie, kan niet alleen nationaal op veel aandacht rekenen, maar ook internationaal worden deze Italiaanse wedstrijden graag gevolgd. Laten we een kijkje nemen naar enkele imposante voetbaltempels waar deze moderne gladiatoren elkaar bekampen.

Stadio Olimpico (Rome)

De hoofdstad van Italië, en destijds van het hele Romeinse Rijk, bulkt van bezienswaardigheden. Maar na alle archeologische en architecturale hoogvliegers zullen de voetballiefhebbers maar al te graag een kijkje nemen in het Stadio Olimpico. Dit hedendaags Colosseum wordt gedeeld door de twee topteams die Rome rijk is: AS Roma en Lazio.

Het stadion werd gebouwd in 1953 als een van de eerste grote moderne stadions in het land. 70.000 toeschouwers kunnen hun teams toejuichen. Ieder jaar vindt de stadsderby plaats die steevast voor een uitverkocht stadion zorgt.

Ook andere sportwedstrijden en muziekoptredens worden in dit immense sportcomplex gehouden.

Stadio Renato Dall’Ara (Bologna)

FC Bologna 1909 speelt sinds 1927 in dit prachtige voetbalstadion. Je loopt langs de monumentale ‘portico van de Via Saragozza’, (Unesco Werelderfgoed) naar dit voetbaltheater. Daarmee is direct de sfeer gezet. Het stadion combineert moderne faciliteiten met de prachtige erfenissen die de originele architecten ons bezorgden.

Het oorspronkelijke gebouw werd opgetrokken uit de typische rode baksteen van Noord-Italië. De Maratona toren uit 1929 heeft een nis waar tijdens de oorlogsjaren een standbeeld van Mussolini over het veld uitkeek. Het standbeeld werd in 1945 door boze Italianen van zijn sokkel getrokken.

Stadio Giuseppe Meazza / San Siro (Milaan)

Milaan is een modestad met wereldfaam. Maar de stad biedt ook plaats aan twee Europese topploegen: AC Milan en Inter Milano. Net als in Rome delen de stadsrivalen dit unieke sportcomplex.

Het stadion Giuseppe Meazza is het grootste van Italië en biedt plaats aan 80.000 voetbalfans. Het werd oorspronkelijk geopend in 1926 met een vriendschappelijke ontmoeting tussen Inter en AC. Er konden toen 35.000 toeschouwers plaatsnemen.

Het is gelegen in een buitenwijk van de stad, San Siro. Het wordt daarom door de AC Milan fans niet het Giuseppe Meazza maar wel het San Siro stadion genoemd. Naar aanleiding van de Europese Kampioenschappen 1980 in Italië werd het stadion namelijk als Giuseppe Meazza gedoopt. Een eerbetoon aan deze legendarische voetballer die heel wat voor Inter Milano betekende.

Sinds 1926 onderging het stadion heel wat verbouwingen en veranderingen. In de jaren 50 kwam er een tweede verdieping. Toen Italië in 1990 de eer had om het gastland voor het wereldkampioenschap te zijn, was het tijd voor een nieuwe upgrade. Een derde verdieping werd toegevoegd, en ook kwam er een dak boven de tribunes. Het nieuwe stadion bood plaats aan 85.700 stoelen. Om veiligheidsredenen werd dit teruggebracht naar 85.000.

In 2009 haalde het voetbalstadion van Milaan de tweede plaats bij de verkiezing van mooiste voetbalcomplex ter wereld. We kunnen er hopelijk nog vele jaren genieten van de ‘Derby della Madonnina’, zoals de stadsderby door de Milanezen genoemd wordt.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.