Dit zijn de grootste steden van Nederland in 2019

Dit zijn de grootste steden van Nederland in 2019

25 januari 2019 • Categorie Landen Stedentrips • Auteur Ernest

Als je op zoek bent naar een stedentrip denk je vast aan heel veel opties. Parijs, Milaan, Londen, Antwerpen… Allemaal prachtige steden, maar heb je er wel eens aan gedacht om gewoon een stedentrip in eigen land te houden? Want hoewel je de meeste Nederlandse steden natuurlijk wel kent, valt er nog behoorlijk wat te ontdekken. Daarom stellen we in dit artikel een lijstje samen waar we de grootste steden van Nederland beschrijven, en je vertellen wat de leukste dingen zijn die je er kunt doen of de mooiste bezienswaardigheden zijn die je kunt bezoeken.

  1. Amsterdam – 853.312 inwoners

De hoofdstad van ons land is niet alleen qua oppervlakte de grootste stad, maar ook qua inwoners. Er wonen bijna een miljoen mensen in de stad van de Amsterdammertjes. Wat je er zoal kunt doen? Heel veel! Loop rond door het Wester- Rembrand- Beatrix- Sarphati of Vondelpark, Geniet van de winkels in de Kalverstraat of inde Negen Straatjes, of bezoek toeristische trekpleisters zoals de Wallen of de Heineken Brouwerij. Wil je de toeristische plekken een beetje vermijden, bezoek dan de buurten waar veel lokalen komen, zoals Oud-West, de Pijp of Noord. Een aanrader is om in Nood zeker de Ij-hallen te bezoeken, een vlooienmarkt waar duizenden kraampjes staan en jij producten van A tot Z voor een prikkie kunt bemachtigen.

 

  1. Rotterdam– 639.587 inwoners

Rotterdam is qua stad totaal niet te vergelijken met zijn voorganger Amsterdam. De sfeer in de stad is totaal anders, omdat veel architectuur nieuw en modern is. Na het bombardement in de tweede wereldoorlog zijn veel delen van de stad opnieuw opgebouwd, waardoor je soms eerder denkt dat je in New York rondloopt dan in een stad in Zuid-Holland. Een echte must-see is zeker de foodhallen. De gezellige gekleurde hal laat je eten nog lekkerder smaken. Ook kun je even de haven of het strand bezoeken en zeker een lange wandeling over de Coolsingel maken. Bezoek diergaarde Blijdorp of wees een avonturier en kies voor een dappere klim van de Euromast. Vergeet ook niet om de Erasmusbrug over te steken!

 

  1. Den Haag – 526.439 inwoners

Den Haag is de stad waar het allemaal gebeurt. Politiek gezien, dan. Den Haag is de op twee na grootste stad van Nederland qua inwoners, en dat verbaast mij helemaal niks als je een strand in de achtertuin hebt. De pier van Scheveningen is één van de populairste bestemmingen van Nederland. Natuurlijk is het binnenhof de grootste toeristische trekpleister van de stad, maar Den Haag heeft meer te bieden dan alleen de Eerste- en Tweede Kamer. Het heeft een gezellig stadscentrum en biedt een groot scala aan winkels. Toeristen gaan vaak naar Den Haag omdat ze het bijzonder vinden dat het bestuur van het land zich niet in de hoofdstad bevindt. Tot hun teleurstelling denken ze zelfs soms dat ze in de hoofdstad zijn, maar blijkt die een uur verderop te liggen.

 

  1. Utrecht 344.384 inwoners

Met een vierde plaats en bijna 350.000 inwoners is Utrecht niet zo groot als heel veel mensen denken. De stad die als meest centraal van Nederland wordt gezien is extreem populair doordat het net als Amsterdam en Rotterdam dezelfde sfeer heeft van een grote stad, maar het niet te vergelijken is. De grachten in Utrecht hebben een soort van twee niveaus, waardoor je echt kunt áán het water. Drink je drankjes op Neude of Domplein of beklim de dom. In het Beatrix theater zijn heel vaak goede voorstellingen of musicals, op dit moment is dat Mamma Mia. Er is in Utrecht genoeg te doen. Je kunt de verschillende kerken bezoeken, zoals de Pieterskerk en Pandhof Domkerk, of langs musea zoals het Rietveld Schröderhuis.

 

  1. Eindhoven – 227.100 inwoners

Eindhoven de gekste! Eindhoven is een levendige stad waar veel draait om technologie en innovatie. Waar je moet zijn? Bijvoorbeeld in de Down Town Gourmet Market, waar allerlei verschillende keukens samenkomen om jou de lekkerste streetfood-hapjes te laten proeven, of het Abbemuseum, een prachtig museum waar onder andere Picasso hangt. Strijp-S is het culturele hart van de stad. Je hebt er winkels, mooie restaurants en verassende foodconcepten. Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om het PSV-stadion te bezoeken. De Piet Hein Eek is een kunstgallerie waar je kunst niet alleen kunt bewonderen, maar ook kunt kopen.

 

  1. Tilburg – 214.157 inwoners

Tilburg is de tweede stad uit Noord-Brabant die in de top 10 van grootste Nederlandse steden staat. Pas enkele dagen geleden is LocHal geopend, volgens NRC het “Centre Pompidou” van Tilburg. Wat ooit een oude locomotiefhal was, is nu omgetoverd in een modern glaspaleis met bijvoorbeeld een bibliotheek. En veel zitplekken, zoals de houten trappen in het midden van het gebouw. Eris zelfs een GameLab en jongerenzone. De top 5 restaurant-aanraders van de stad volgens Tripadviser zijn ‘Restaurant Taste!’, ‘De Houtloods’, ‘ANVERS Brasserie’, ‘Grand cafe puur’ en ’t Elfde Gebod’. Genoeg om uit te kiezen dus!

 

  1. Almere – 205.058 inwoners

Almere is de laatste jaren steeds populairder omdat de stad steeds moderner is. Er is veel geïnvesteerd in ontwikkeling en innovatie, waardoor het hart van de stad nieuw en levendig aanvoelt. Steeds meer werkenden in Amsterdam vinden een woonplaats in Almere, omdat de locatie gunstig is maar de huizenprijzen niet zo bizar zijn. Zeker met de komst van populaire Videolandserie Nieuwe Buren -wat zich afspeelt in Almere- is de reclame voor de stad lauter positief. Als je bang was dat door alle moderne architectuur je wat natuur mist, geen zorgen. De Oostvaardersplassen zijn de parel van regio Almer en daar kun je langs wandelen, maar ook varen.

 

  1. Groningen – 203.954 inwoners

Groningen is dé studentenstad van Nederland en daar moet je zeker wezen voor een gezonde dosis bier, terrasjes en gezelligheid. Beklim de Martinitoren om het mooiste uitzicht over de stad over te hebben of loop door het Stadspark. Op de Vismarkt kun je al je boodschappen inslaan en op de grote markt kun je op het mega grote terras plaatsnemen. Tip: ga naar Groningen wanneer Noorderzon is, één van de populairste festivals in het Noorden. De populairste artiesten uit heel Nederland treden er op, en er is een grote foodmarket.

 

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.