Een tussenjaar, waar gaat de reis naartoe?

Een tussenjaar, waar gaat de reis naartoe?

13 april 2023 • Categorie Blog • Auteur Staff

Is het eindexamen in zicht maar heb je nog geen idee wat je daarna zou moeten gaan studeren? Dan zou je een tussenjaar kunnen inlassen, dat geeft je even ademruimte om erover na te denken. Veel mensen kiezen ervoor om tijdens een tussenjaar te gaan reizen. Waarom een tussenjaar nemen een goed idee is, waar je naartoe zou kunnen gaan en waar je op moet letten, lees je hieronder.

Een tussenjaar, wat is het en waarom het een goed idee is om te gaan reizen

Een tussenjaar is een periode na je middelbare school waarin je voordat je verder studeert eerst even tot jezelf komt. Na je middelbare school wil je misschien even iets anders dan je meteen te storten op een studie, of misschien weet je nog niet wat je zou willen doen. Het ontdekken van wie je bent en wat je wilt, dat staat centraal tijdens een tussenjaar. Maar hoe ontdek je dat? Als je op de bank blijft zitten ga je heus niet ontdekken wie je bent en wat je leuk vindt, dus tijdens een tussenjaar moet je vooral veel dingen ondernemen en uitproberen. Meeloopstages, proefstudies en werken als au pair zijn allemaal mogelijkheden om je interesses te leren kennen. Daarom kiezen veel schoolverlaters ervoor om te gaan reizen. In je eentje, zonder paps en mams de wijde wereld in, om te ontdekken wat het leven allemaal te bieden heeft. Reizen is een ideale manier om met jezelf geconfronteerd te worden en te ontdekken wie je bent. 

Waar zou je allemaal naartoe kunnen gaan als je een tussenjaar neemt?

De wereld ligt voor je open als je een tussenjaar neemt. Je kunt overal naartoe, en je kunt een heel jaar wegblijven. Een paar weken feesten op een Grieks eiland of in Thailand is leuk om even stoom af te blazen, maar de kans dat je dan ontdekt wat je wilt gaan studeren is vrij klein. Het is interessanter om een doel te koppelen aan je reis. 

Er zijn verschillende opties die je zou kunnen overwegen voor een tussenjaar. Reis-werk combinaties zijn favoriet: Rondtrekken en een land leren kennen terwijl je onderweg je geld verdient door schapen te scheren, als afwasser te werken of taalles te geven. Je zou ook vrijwilligerswerk kunnen doen in een wildreservaat of een zeehondenopvang. Hou je van sporten, dan zou je bijvoorbeeld een jaar naar Australië kunnen gaan waar je surfen combineert met werken. Of je gaat een half jaar als snowboardleraar werken in Canada. En misschien wil je ooit de marathon hebben gelopen, dan is een tussenjaar het ideale moment om je eigen krachten te meten.

Waar moet je op letten als je een tussenjaar neemt?

Als je een tussenjaar neemt, dan moet je in ieder geval eraan denken je ov-kaart en je studiefinanciering stop te zetten. Denk er ook aan om voor je tussenjaar een goede reisverzekering af te sluiten als je gaat reizen. De gebruikelijke reisverzekeringen geven bijvoorbeeld geen dekking als je langer dan drie maanden wegblijft. 

En tijdens het reizen kun je prima nadenken over een vervolgstudie. Je kunt bijvoorbeeld online een studiekeuzetest maken, bijvoorbeeld de test van Kieswijzer, dat is opgericht door Karin ter Kuile. En heb je tijdens het reizen ontdekt wat je leuk vindt? Zorg dan dat je je op tijd inschrijft voor je vervolgstudie.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.