Klimaatvriendelijk reizen: is het mogelijk?

Klimaatvriendelijk reizen: is het mogelijk?

16 maart 2020 • Categorie Landen • Auteur Ernest

Klimaatverandering is een serieus probleem. Als we als mensheid niet snel hier iets aan doen, zullen de generaties onder ons hier heel veel problemen van ervaren.

Vliegen

Eén van de grootste verbruikers zijn de vluchten die we maken, soms zelfs trans-Atlantisch. Vliegtuigen verbruiken ontzettend veel CO2 en minderen op je vluchten maakt dus een heel groot verschil in je ecologische voetafdruk. Milieu centraal adviseert: wil je vliegen, ga dan minder vaak per jaar en áls je gaat, ga dan langer.

Auto

Ook een auto, tenzij elektrisch, is niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom zijn er sinds 2020 ook voordelen voor elektrisch rijden geïntroduceerd: zo zou het aanschaffen van een elektrische auto goedkoper worden. Nog niet toe aan een elektrische auto, bijvoorbeeld omdat hij een beperkte actieradius heeft? Kies dan voor een hybride model. Zo rijd je vaak elektrisch, en als het nodig is, op benzine of diesel.

Trein

Treinreizen wordt door velen gezien als één van de milieuvriendelijkste manieren om jezelf van A tot B te kunnen vervoeren. Er kunnen gemakkelijk grote afstanden overbrugd worden en de prijzen van treinen liggen vaak niet veel hoger dan die van een vlucht, als je geluk hebt zelfs lager.

Bus

Ook een bus is een relatief milieuvriendelijke optie, omdat je de uitlaatgassen van deze bus met veel mensen kan delen. Helaas wordt het met een bus moeilijker om naar hele verre bestemmingen te reizen, maar voor plekke binnen Europa is de bus een zeer milieuvriendelijke optie om je in te laten vervoeren.

Tips om vriendelijker te zijn voor het klimaat

Een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf. Hoe je zelf het beste verandering kunt maken zit hem soms al in de kleinste dingen. Haal bijvoorbeeld altijd je stekkers uit stopcontacten als je apparaten niet gebruikt. Douche korter, spoel de wc minder vaak door, probeer water wat je niet gebruikt te hergebruiken. Heb je warm water nodig en moet de kraan even opwarmen? Gebruik dan het koude water om de planten water te geven! Etcetera.

Om te weten welke het beste bij jou past, kun je verschillende energieleveranciers vergelijken. Zo kun je het beste kiezen voor een milieuvriendelijke energieleverancier.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.