Ontdek de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland!

Ontdek de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland!

01 april 2020 • Categorie Dagje uit • Auteur Staff

Van fietsen houden wij Nederlanders wel en we zijn er ook goed in. Of het nou gaat om lekker fietsen door natuurgebieden, voor dagelijks van a naar b te rijden of om topsport te bedrijven. Het is echt ons ding.

En met de komst van elektrische fietsen (een ook allerlei manieren om voorbereidingen te treffen) stijgt ook het aantal senioren dat op de fiets stapt voor mooie ritjes. Natuurlijk was dit voorheen ook wel het geval, maar het maakt langere fietsroutes net wat makkelijker voor ouderen. Maar ook sommige jonge mensen gebruiken ze voor lange afstanden …het is dus feitelijk van alle leeftijden.

Net zoals toeren op een normale fiets, en het lekker ontdekken van nieuwe fietsroutes. Maar waar liggen die mooie fietsroutes allemaal? We laten je de mooiste fietsgebieden zien die je zeker niet wilt missen.

Nederland is fietsland bij uitstek…

Je zal het niet geloven, maar Nederland heeft zo’n 35.000 kilometer aan fietspaden. Het is daarmee veel meer dan de voorheen geschatte 29.000 kilometer door de Fietsbond en het laatste cijfer van de CBS die op 17.000 kilometer uitkwamen (we al een tijdje terug maar toch). Het aantal kilometer wegen met fietsstroken gaat richting de 4.800 kilometer. Het is overigens vrij nauwkeurige informatie, de Fietsbond routeplanner al een tijdje landelijk dekkend is. En hiermee kan er gedetailleerde informatie van alle provincies en fietsroutes worden berekent. Alles samengevat dus een heleboel leuke fietsroutes die je kunt fietsen.

Een leuk feitje is ook dat de drukste fietsroutes in het centrum van Utrecht liggen, en niet Amsterdam zoals wellicht de meeste mensen denken.

Het gaat dan om Smakkelaarsveld, Vredenburg en Jaarbeursplein. Ondanks dat dit de drukste fietspaden zijn, vind je die natuurlijk ook in de andere grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ga je lekker toeren dan ben je waarschijnlijk op zoek naar mooie fietsroutes door de natuur.

Fietsgebieden om van weg te dromen

En we gaan je dan ook hieronder de meest geweldige fietsroutes geven, van Nederland, waarbij je volop kan genieten van bosgebieden, landschappen en weelde …ontdek ze snel.

De Veluwe is prachtig om te fietsen

Lekker door de Veluwe fietsen zal je verassen met een enorme diversiteit. De fietspaden die er in de regio liggen brengen je natuurlijk naar de Veluwse bossen, maar ook langs prachtige heidevelden, vennetjes en stuwwallen. Op het moment dat je kiest voor fietsroutes op de Veluwe, ontdek je de grootse natuur en misschien wel het mooiste fietsgebied van Nederland.

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland, en meer een ruime 91.200 hectare. Veel daarvan bestaat uit bos, waar gelukkig prachtige fietspaden doorheen kruisen. Na de Waddenzee is dit het grootste natuurgebied van Nederland.

Met de klok mee vanaf de stad Hattem in het noorden wordt gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Het bestaat voornamelijk uit droge bossen, heide, vennen en zandverstuivingen. Je kan hier dus echt prachtige fietsroutes rijden.

En de Betuwe natuurlijk ook

Bijna iedereen kent wel slot Loevestijn, maar tijdens het fietsen door de Betuwe kom je nog veel meer prachtige kastelen en bezienswaardigheden tegen. Je kan ook even binnenlopen bij Kasteel Ammersoyen, Doorneburg en Hernen, terwijl Wijenburg een van de meest geliefde trouwlocaties van Nederland is. In de Betuwe vind je prachtige natuurgebieden van groot tot klein.

Ken je bv. het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van Steendert of de Diefdijk?

Laat je verassen door de Betuwe die je wederom kan vinden in Gelderland, en gelegen ligt tussen de Nederrijn en de Lek in het noorden …en de Waal in het zuiden.

Fantastisch toeren in sprookjesachtig Twente

Het zal je niet verbazen, maar de beste manier om van dit prachtige gebied te genieten is door er doorheen te fietsen. In het rijke landschap van Twente wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Je zal er een unieke ervaring mee beleven en hebt genoeg om naar uit te kijken.

Twente heeft namelijk een ruime 1.500 kilometer aan fietsroutes in haar prachtige gebied en er zijn dus zat fietsroutes om uit te proberen.

En ook in Twente zal je weer mooie dingen tegenkomen, en krijg je ook soms wat geschiedenisles over bepaalde bezienswaardigheden. Zo heb je er bv. kasteel Warmelo liggen in Diepenheim, wat bekend staat als de woning van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard …het is een kasteel uit 1339 en heeft dus een vrij hoge historische waarde. Het is omringd door een prachtig park waar je kennis maakt met vier eeuwen tuinarchitectuur. Wanneer je in Twente bent is het zeker aan te raden om erheen te fietsen.

Midden-Limburg moet je ook een keer geprobeerd hebben

In de provincie Limburg vind je 2 nationale parken, de Meinweg in Midden-Limburg ligt aan de oostkant van Roermond tegen de Duitse grens aan. Je vindt in dit prachtige bos- en heidelandschap een rijke diversiteit aan planen en dieren. Tevens ook de leefomgeving van adders, de enige Nederlandse gifslang die overigens wel schuw is …de kans dat je hem tegenkomt (zeker op de fiets) is daarom heel klein. Verder zal je in Midden-Limburg ook een variatie aan kastelen, molens, kerken en allemaal met hun eigen geschiedenis vinden. Vaak zijn er ook rondleidingen mogelijk en kun je er ook eten en slapen.

De Peel is ook een verassing om te ontdekken

En dan tot slot de Peel. Twee eeuwen geleden stond het bekend als jachtgebied, maar vandaag de dag is het een prachtig natuurreservaat. Het is ook zeker de moeite waard om dit interessante en mooie gebied eens te ontdekken door er met de fiets doorheen te rijden.

Je voorbereidingen treffen

Voor iedereen die regelmatig fietst en ook bij lange afstanden, kan het voorbereiden op een fietstrainer ook nuttig zijn. Sommige mensen doen het ook voor de sport van het fietsen. Maar ook voor de wat langere fietsroutes (en die zijn er best veel) kan het je helpen meer conditie op te bouwen.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.