Reis annuleren wegens ziekte of terreur mogelijk?

Reis annuleren wegens ziekte of terreur mogelijk?

26 september 2016 • Categorie all • Auteur Murat Prins

Afgelopen tijd is de situatie in Turkije behoorlijk wat onveiliger geworden en dit maakt dat mensen twijfelen om hier naartoe te reizen. Vlak na een aanslag kan het zijn dat de overheid de noodtoestand instelt en dan is het erg belangrijk om goed te luisteren naar autoriteiten omdat zij weten wat in zo’n heftige situatie wel- en niet kan. Maar mocht de situatie nou echt zo gevaarlijk zijn, wat doe je dan als je je reis al geboekt hebt? Of: wat als je er plotseling achter komt dat je een ernstige ziekte hebt en niet op reis kan omdat je behandeld moet worden?

Het allerfijnste is wanneer je een annuleringsverzekering afgesloten hebt. In ernstige gevallen zoals bovenstaande kun je er bijna altijd met zekerheid vanuit gaan dat -mocht je door zo’n geval je reis moeten annuleren- je de reissom terugkrijgt. Maar, als je dit nou niet gedaan hebt, kun je dan nog je reis annuleren?

Terreurdreiging

In de algemene voorwaarden van de meeste touroperators staat dat er een negatief reisadvies op het gebied van terreurdreiging nodig is om kosteloos je reis te annuleren. Als de overheid dus geen negatief reisadvies gegeven heeft maar de situatie wel gevaarlijk is dan moet je vaak betalen om je reis te annuleren. Sommige reisorganisaties bieden hun klanten in bepaalde situaties de mogelijkheid om kosteloos hun reis te annuleren als er echt sprake is van terreurdreiging. Dit hangt af van de reisorganisatie en soms ook het incident waardoor de onveilige situatie ontstaan is.

Mocht je je zorgen maken over de situatie in een land maar is er door reisorganisaties niet aangegeven dat er een optie is om kosteloos te annuleren moet je dus wel extra bijbetalen. Een aanslag valt natuurlijk niet te voorspellen maar mocht je je zorgen maken over de toestand in een land is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Wanneer de situatie dan dermate slecht wordt kun je kosteloos annuleren en de vooruitbetaalde reissom terugkrijgen.

Ziekte

Bij ziekte is het erg belangrijk om een annuleringsverzekering te hebben. Je kunt zonder annuleringsverzekering niet kosteloos je reis annuleren mocht dit nodig zijn. Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten heb je wel een medische verklaring van een dokter nodig waarin staat dat je de reis niet kan maken. De annuleringsverzekering dekt niet alleen de kosten die door de verhuurder van accommodatie of reisorganisatie in rekening gebracht worden, ook de gemiddelde reissom van de dagen op je reis die je niet hebt kunnen meemaken.

Ziekte of letsel is in bijna alle gevallen geen geldige reden om je reis kosteloos te annuleren als je geen annuleringsverzekering hebt afgesloten. Houd hier dus rekening mee! In onze blogpost “annuleringsverzekering – wat wordt gedekt?” wordt uitgelegd hoe een annuleringsverzekering in elkaar zit en wat wel, maar ook wat niet vergoed wordt. De kosten die de reisorganisatie in rekening kan brengen wegens annuleren, heten annuleringskosten. Deze worden hoger naarmate de dag van vertrek nadert.

Reis overdragen

Als je wegens ziekte of terreur besluit de reis niet te maken is er altijd nog het recht om je reis over te dragen. Je hebt volgens de Nederlandse wet het recht om je geboekte reis over te dragen aan iemand anders. Dit doe je door je reisorganisator te contacten, minstens 7 dagen voor vertrek. De reisorganisator zou in dit geval eventueel wel administratiekosten in rekening kunnen brengen.

Kortom, als je je reis wilt annuleren wegens terreurdreiging, controleer dan altijd of de overheid een negatief reisadvies heeft ingevoerd of misschien je eigen reisorganisatie je alvast de mogelijkheid heeft gegeven kosteloos te annuleren. Als je je reis moet annuleren wegens ziekte, kun je het beste kijken of je de reis aan iemand zou kunnen overdragen. Dit kun je doen omdat je dan geen annuleringskosten (hoogstens administratiekosten) hoeft te betalen. Maar, het is altijd verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten zodat je verzekerd bent van geen onverwachtse extra kosten.


Geschreven door Lotte Mikkers

Share

Soortgelijke Verre reizen aanbieders zoals Reis annuleren wegens ziekte of terreur mogelijk?

Bij de volgende aanbieders van Verre reizen vonden de meeste bezoekers de beste prijs.

TOP 5 Verre reizen

Bekijk alle Verre reizen acties

Met zorg samengestelde Korting Top 5 Verre reizen.

BBI-Travel Geverifieerd

Bekijk alle BBI-Travel Kortingscodes

Naar Ierland met BBI-Travel met korting via de Aanbiedingen pagina.

Bebsy Geverifieerd

Bekijk alle Bebsy Kortingscodes

Hoge Korting op uw Boeking bij Bebsy.nl met deze Aanbieding Acties!

Vliegtickets.nl Geverifieerd

Bekijk alle Vliegtickets.nl Kortingscodes

Tot Hoge Korting op uw Boeking bij Vliegtickets.nl via deze Aanbiedingen Pagina!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.