Zo ga je gezond op reis

Zo ga je gezond op reis

24 juli 2020 • Categorie Verre Reizen • Auteur Staff

Op vakantie wil je liever niet ziek worden. Maar een ongelukje of vervelend kwaaltje kan iedereen overkomen. Een goede voorbereiding scheelt een hele hoop! Want heb je voor jouw vakantiebestemming bijvoorbeeld vaccinaties nodig? En weet jij wat je moet doen en regelen als je op vakantie toch je zorgverzekering nodig hebt? We zetten het voor je op een rij.

De vaccinatiecheck

Voor veel landen in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika heb je vaccinaties nodig. En zelfs in landen rond de Middellandse Zee en Oost-Europa. Soms is het verplicht en soms wordt het van harte aanbevolen. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen! Afhankelijk van je bestemming, word je gevaccineerd voor ziektes zoals bijvoorbeeld hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Check het ruim van tevoren, want meestal moet je 4 tot 6 weken voor vertrek je vaccinaties hebben gehaald. En als je dan toch aan het checken bent, kijk even of je zorgverzekering (een deel van) je vaccinaties vergoed.

De papieren in orde

Als je vaccinaties hebt gehaald, wordt je vaccinatieboekje bijgewerkt. Neem deze altijd mee op reis. Het is het bewijs dat je de juiste inentingen hebt gehad en soms wordt er bij de douane naar gevraagd. Ook als je ziek wordt op vakantie is het handig om aan te kunnen tonen waarvoor je ingeënt bent. Gebruik je in het dagelijks leven medicijnen? Dan moet je je medicijnenpaspoort ook niet vergeten. Die kun je opvragen bij je apotheek. Als laatste is het slim om de zorgpas van je zorgverzekering mee te nemen. Zo kun je in het buitenland altijd laten zien dat je verzekerd bent.

Medische spullen in je reisbagage

Naast alle belangrijke papieren, is het aan te raden om een klein EHBO-kitje in te pakken. Mocht je onderweg bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen of jezelf bezeren, dan kun je je redden met de volgende basics:

  • Paracetamol of andere pijnstillers die je gebruikt
  • ORS en diarreeremmers
  • Pleisters en drukverband
  • Anti-muggen spray of crème tegen de jeuk
  • Zonnebrand en aftersun

Let op je eten tijdens de vakantie

In sommige landen staat er nét even wat anders op het menu dan je hier in Nederland misschien gewend bent. Het gebeurt regelmatig dat onze magen daar niet helemaal goed tegen kunnen en je op je vakantiebestemming zit met buikklachten. Twijfel je over een gerecht? Skip ‘m dan. En zorg ervoor dat je ook op vakantie gezond en gevarieerd blijft eten.

Toch naar het ziekenhuis?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je in het buitenland toch zorg nodig hebt. Gelukkig heb je daar je zorgverzekering voor! Een deel van de kosten wordt dan vergoed. Je kunt je natuurlijk ook aanvullend verzekeren. Je betaalt dan wel meer zorgpremie, maar vaak krijg je ook meer kosten vergoed als het nodig is.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.