Noorderlicht reizen: de top 15 mooiste en beste bestemmingen!

Noorderlicht reizen: de top 15 mooiste en beste bestemmingen!

17 februari 2018 • Categorie Verre Reizen • Auteur Lotte Mikkers

Moeder Natuur laat soms wonderen verschijnen. Zo ook een groen (en soms zelfs paars of blauw) licht wat af en toe waarneembaar is en als een soort gordijn over de aarde schijnt. In deze blog ga je lezen over wat de termen aurora borealis en poollicht betekenen, wat het noorderlicht precies is en vooral waar je moet zijn om de grootste kans te hebben het noorderlicht te zien. Zo hebben we de top 15 mooiste en beste plekken voor je verzameld. Dan weet je precies waar en wanneer je het beste kunt genieten van het Noorderlicht. Enjoy!

Noorderlicht reizen: waar en wanneer?

Om het noorderlicht te zien hoef je niet altijd ver te reizen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook wel eens in Noord-Nederland waargenomen. Maar de meest geliefde locaties –waar je de grootste kans hebt het licht ook daadwerkelijk te zien- zijn toch Noordelijke landen zoals Zweden, Noorwegen, Ijsland of Canada. Canada beslaat zelfs tussen de 80% en 90% van al het toegankelijke land dat valt onder de ovaal van het poollicht, en dus de meest voorkomende uitingen van de aurora borealis.

Omdat het noorderlicht een natuurverschijnsel is en het daardoor niet zeker is óf je het ook daadwerkelijk gaat zien, geef ik je ook tips wat je kunt doen als je het prachtige verschijnsel nou niet te zien krijgt. Zo zijn er op al deze plaatsen nog veel meer bezienswaardigheden afgezien van het poollicht. Over het algemeen is de beste tijd om het noorderlicht te kunnen zien half september tot en met eind maart. Hoe donkerder het is, hoe groter de kans is dat je het licht te zien krijgt. Daarom kun je het beste in de maanden november tot en met februari op zoek gaan naar het noorderlicht tussen 18.00 en 01.00.

Noorderlicht Ijsland

Noorderlicht zichtbaar in Ijsland

Ijsland (#1 van de top15) is het meest geliefde land om het noorderlicht te spotten. Dit komt mede doordat Ijsland en haar hoofdstad Reykjavik heel donker zijn. Vooral in de winter wordt het er pikdonker waardoor het noorderlicht nog verder schijnt. Een volle maan kan zorgen voor lichthinder, maar kan ook juist prachtige foto’s opleveren. Pas op bij wolken, want die kunnen het plezier bederven. Doordat het noorderlicht een natuurverschijnsel is ben je nooit zeker dat je het daadwerkelijk gaat zien.

Voorkom teleurstelling door ook veel andere dingen te plannen tijdens je reis. In Ijsland zijn gelukkig genoeg andere dingen te zien. Zo heb je allerlei vulkanen zoals Hverfell, Keriò en Hekla, maar ook Geisers zoals Geysir en Strokkur die echt de moeite waard zijn. Ook het Nationaal Park Snæfellsjökull, voor als je nog een woord zocht voor galgje, is een echte aanrader in Ijsland.

Noorderlicht Noorwegen

Aurora Borealis in Lofoten, Noorwegen

Ook in Noorwegen is er een grote kans dat je het noorderlicht kunt zien. De beste plekken zijn bij de Tomsø ( #2) in het noorden van Noorwegen, een stad die ook bekend staat om haar bekende Polaria, ’s werelds bekendst noordelijke aquarium. Een andere locatie is de Lofoten (#3), een eilandgroep midden in de Noorse zee. Deze eilanden staan niet alleen bekend om het noorderlicht, ook om de imposante natuur met diepe fjorden, de vele zeevogel kolonies en de vele hoge bergen. Deze Lofoten zijn het makkelijkst te bereiken via Harstad-Narvik, waar je vanaf Nederland makkelijk naar toe vliegt. Ook een perfecte plek om het noorderlicht te zien is Spitsbergen (#4), een eiland wat boven Noorwegen ligt.

Dichtbij bij de Noordpool komen is bijna niet mogelijk. Krijg je nou niet het geluk om het noorderlicht te zien? Dan heeft Noorwegen gelukkig nog veel meer bezienswaardigheden. Zo heb je de Preekstoel, een spectaculaire rots hoog boven het Lysefjord. Ook een bekende toeristentrekpleister in Noorwegen is Stalheimskleiva, één van de steilste wegen in Noord-Europa. De 13 haarspeldbochten wormen een ware uitdaging voor iedere automobilist, hoe ervaren deze ook is.

Noorderlicht Finland

Kakslauttanen iglo's

Finland is een uitstekende plek voor een vakantie waarin je op zoek kunt gaan naar het noorderlicht. Eén van de meest bijzondere plekken om dit te doen is Kakslauttanen (#5), een stad wat ook wel Iglo Village wordt genoemd. In Fins Lapland, in het noorden van Finland, vind je de wintersportbestemming Saariselkä. Hier vlakbij liggen in de bossen de bijzondere Kakslauttanen iglo’s, die je misschien wel kent van de bekende foto’s. De iglo’s zijn namelijk van glas, waardoor je zelfs ’s nachts, vanuit je eigen hutje, kunt genieten van het noorderlicht.

Door het weinige licht wat er in deze Noordelijke landen is zijn er in Finland, Noorwegen en Zweden veel meer gevallen van seizoensafhankelijke depressie (winterdepressie). Dit zorgt er ook voor dat het alcoholgebruik in deze landen veel hoger ligt dan is Westelijke landen. Ook wordt er een verband gelegd met de relatief hoge zelfmoordcijfers. Weinig licht is dus positief als je het poollicht hoopt te zien, minder positief als het gaat om je mentale status. Houd hier rekening mee bij het maken van een (lange) reis.

Noorderlicht Zweden

Noorerlicht bij Aurora Sky Station

Zweden valt ook in het rijtje van geschikte landen als het gaat om het spotten van het Noorderlicht. Speciaal voor alle vakantiegangers die Zweden bezoeken om het noorderlicht te zien, is er in Abisko, in het noorden, het Aurora Sky Station (#6) gebouwd. Hier kun je eten en ondertussen genieten van het noorderlicht. In Zweden is het vrijwel altijd onbewolkt, en dat maakt de kans vrij groot dat je het noorderlicht ook daadwerkelijk kan zien. Voor de meeste kans kun je het beste naar Kiruna (#7), Jukkasjärvi (#8) of Porjus (#9) gaan, of vanuit de Brandö bossen bij Lulieâ.

Om te checken hoe groot de kans is dat je het aurora borealis gaat waarnemen, kun je het beste sites checken die informatie geven over zonnewind. Zo heb je sites als noorderlicht.nl en een noorderlicht app. De helderheid van het noorderlicht is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes en daarom is het handig de conditie van de zonnewind te checken.
(voor meer informatie over Zweden en haar regio’s en steden zie ons uitgebreide verslag over het land)

Noorderlicht Lapland

lichtshow in Lapland

Veel mensen denken direct aan Lapland (#10) als ze op zoek willen gaan naar het noorderlicht. Lapland ligt deels in Finland en deels in Zweden en in het Land van de Lappen zijn de winters lang en ijzig koud. In Lapland is de kans zo groot dat je het Noorderlicht kunt zien omdat in de strenge wintermaanden de zon er niet op komt (en in de zomermaanden gaat de zon niet onder). Die dagen dat de zon niet op komt worden ook wel poolnachten genoemd. Dit verschijnsel, wanneer de zon dus 24 uur niet op komt, vind je alleen ten noorden van de Noordpoolcirkel of ten zuiden van de Zuidpoolcirkel. De kans dat je tijdens een poolnacht het poollicht treft is dus zeer groot.

Over het algemeen heeft zo’n poolnacht een negatief effect op mensen en daarom worden de mensen ook vaak gedwongen om binnenshuis te blijven vanwege de duisternis en bijtende kou, wat kan leiden tot depressie en verveling. Wanneer er sprake is van zo’n poolnacht kun je dus beter ergens anders verblijven en een dag een uitstapje maken naar Lapland. Als er geen sprake is van poolnachten kun je allerlei andere activiteiten doen. Deze zijn bijvoorbeeld een rendier of hondenslee safari, wintersporten in Levi, het meest aantrekkelijke wintersport gebied in de regio, gelegen in Fins-Lapland.

Noorderlicht Canada

Vakantiehuis in Canada voor Noorderlicht

Niet alleen in Scandinavië kun je het noorderlicht ontdekken, ook in Noord-Amerika. Dan wel in de meest noordelijke gebieden van Canada. Alaska en Canada beschikken eigenlijk over de meeste locaties waar je het noorderlicht kunt zien, omdat geen enkel land op zo’n hoge breedte zoveel landoppervlakte heeft. Canada beslaat tussen de 80% en 90% van al het toegankelijke land dat valt onder de ovaal van het poollicht, en dus de meest voorkomende uitingen van de aurora borealis. Steden als Churchill (#11), Yellowknife (#12) en Whitehorse (#13) zijn echte bedevaartsoorden voor noorderlicht spotters.

Meer informatie over deze steden en alle andere regio’s en steden van Canada kun je vinden in onze uitgebreide blog over het land. In het noorden van Canada zijn zelfs bussen die noorderlicht-tours aanbieden. In deze steden is ook weinig luchtvervuiling, waardoor de steden zo geschikt zijn als het gaat om het zien van het noorderlicht. Een grappig feitje is dat de oudste wetenschappelijke instelling in Canada is opgericht in 1839 om het noorderlicht te bestuderen. Het was Canada’s eerste magnetische observatorium.

Noorderlicht Groningen

Noorderlicht zichtbaar in Groningen, Nederland

Het noorderlicht is zelfs in ons eigen land te aanschouwen, al is het wel zelden. Zo’n tien dagen per jaar is er kans om poollicht waar te nemen. De laatste verschijning van het noorderlicht was op 7 maart 2016, in het noorden van Groningen (#14). Dit kwam door een zonnestorm. Eigenlijk kun je in Nederland alleen het poollicht zien als er zo’n zonnestorm is geweest, wat niet vaak gebeurt. Als er dan al zo’n zonnestorm is geweest, moet je ook het geluk hebben dat de lucht niet te vervuild is en er geen wolken zijn. Als het poollicht dan zichtbaar is, kun je deze het beste spotten in het noorden, in Groningen of de Waddeneilanden (#15) zoals Texel, Vlieland of Terschelling. Ondanks dat het prachtig is dat Moeder Natuur Nederland af en toe zo’n cadeautje geeft heb je toch de grootste kans om het noorderlicht het zien in Scandinavië en Canada.

Samenvatting top 15 mooiste plekken voor het Noorderlicht

#1. Ijsland (heel Ijsland is geschikt)
#2. Tomsø (noorden van Noorwegen)
#3. Lofoten (eilandgroep midden in de Noorse zee)
#4. Spitsbergen (eiland boven Noorwegen)
#5. Kakslauttanen (stad in Finland, ook wel Iglo Village genoemd)
#6. Aurora Sky Station (in Abisko, Zweden)
#7. Kiruna (noorden van Zweden)
#8. Jukkasjärvi (zuid-oost van Kiruna, in Zweden)
#9. Porjus (ten zuiden van Jukkasjärvi in Zweden)
#10. Lapland (heel Lapland is geschikt)
#11. Churchill (in Manitoba, Canada)
#12. Yellowknife ( in Northwest Territories, Canada)
#13. Whitehorse ( in Yukon, Canada, ten westen van Yellowknife)
#14. Groningen (in het noordelijk gedeelte)
#15. Waddeneilanden (zoals Texel, Vlieland of Terschelling)

Tip van de redactie: bij BBI-Travel kun je de mooiste Noorderlicht reizen boeken. Echt een aanrader en soms zelfs met 5% vroegboekkorting.

Wat is het noorderlicht?

Want ja, wat is het noorderlicht nou precies? Mocht je alle prachtige plaatjes op internet nog niet voorbij hebben zien komen, het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is één van de bijzonderste natuurfenomenen van de wereld. Aurora Borealis is het synoniem voor noorderlicht, Aurora Australis betekent zuiderlicht. Dit verschil wordt gevormd doordat je het noorderlicht alleen op de Noordpool en op gebieden vlakbij de Noordpool kunt zien, het zuiderlicht alleen op de Zuidpool en gebieden rondom de Zuidpool. Zo werd het zuiderlicht laatst nog gespot in Australië.

Het is een lichtverschijnsel wat je in duisternis op bepaalde plekken kunt zien. Een andere term die vaak verward wordt met het noorderlicht, is het poollicht. Poollicht is een verzamelnaam voor het noorderlicht en zuiderlicht samen.

Het gedetailleerde en scheikunde proces van het noorderlicht of aurora borealis is best een ingewikkelde. Toch is het wel leuk om te weten wat er nou precies gebeurt en hoe het kan dat je het noorderlicht waarneemt zoals het is. Daarom geef ik je een wetenschappelijk onderbouwde uitleg waar ik zelf ook behoorlijk wat research over heb moeten doen.

Stukje wetenschap over Aurora Borealis

Hou je vast, hier komt ‘ie:
Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt er dan voor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord-en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt.

De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt dan vervolgens weer vrij en wordt op 800 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Een behoorlijke mond vol, maar je kunt nu wel mooi je reisgezelschap imponeren met je kennis.

Noorderlicht App

Mocht je nou automatisch op de hoogte willen zijn van actuele info over het noorderlicht, download dan de Noorderlicht app. Hier vind je allerlei informatie over het noorderlicht, zoals precieze wetenschappelijke uitleg, achtergrondinformatie, fotografietips én de laatste waarnemingen. Dankzij de vele webcams, satellieten en voorspellingen van experts weet je als reiziger precies waar je heen moet. Ook kun je op noorderlicht.nl kijken naar de laatste tips en waarnemingen.

Als je nog op zoek bent naar een reis om het noorderlicht te zien heb je misschien iets aan onze tips gehad en weet je voortaan waar je moet zijn om het verschijnsel te kunnen zien. Hopelijk zie je die uitgestraalde energie in de vorm van kleurrijk poollicht dan een keer met je eigen ogen. Of dit nou in Canada, Finland, Lapland Ijsland, Zweden of zelfs ons eigen land is. Het blijft een prachtig plaatje.

Share

Soortgelijke Vliegvakanties aanbieders zoals Noorderlicht reizen: de top 15 mooiste en beste bestemmingen!

Bij de volgende aanbieders van Vliegvakanties vonden de meeste bezoekers de beste prijs.

TOP 5 Vliegvakanties

Bekijk alle Vliegvakanties acties

Met zorg samengestelde Korting Top 5 Vliegvakanties.

BBI-Travel Geverifieerd

Bekijk alle BBI-Travel Kortingscodes

Ruim aanbod wintersport bij BBI-Travel specialist tegen Scherpe Prijzen!

Supersaver Geverifieerd

Bekijk alle Supersaver Kortingscodes

20 Euro Kortingscode bij Supersaver.nl via de Special Register Page!

Bebsy Geverifieerd

Bekijk alle Bebsy Kortingscodes

Hoge Korting op uw Boeking bij Bebsy.nl met deze Aanbieding Acties!

Cheaptickets Geverifieerd

Bekijk alle Cheaptickets Kortingscodes

Cheaptickets Korting: Vliegtickets naar alle bestemmingen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.