Annuleringsverzekering – wat wordt gedekt?
26 september 2016 • Categorie all • Auteur Murat Prins
Het is misschien niet het leukste van een reis boeken, maar kan zeker handig zijn: de annuleringsverzekering. Stel, je kan door een bepaalde gebeurtenis plotseling niet meer op reis, maar hebt alles al wel geboekt. Als je zo slim geweest bent om een annuleringsverzekering af te sluiten, is het fijn om te weten wat wel, maar ook wat niet gedekt wordt. Ook als je je reis voortijdig moet afbreken, door bijvoorbeeld ziekte of overlijden van dierbaren, een op de klippen gelopen huwelijk of ongewilde werkloosheid kan een annuleringsverzekering oplossingen bieden.
Wat wordt (sowieso) gedekt?
– Plotseling ontslag van je vaste baan
– Niet op reis kunnen gaan door een ontbrekend visum of ontbrekende inentingen
– Het plotseling overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of zijn naaste familie
Scheidingen zijn een ander verhaal. Helaas is een scheiding bij maar 15% van de annuleringsdekkingen van reisverzekering een gedekte reden voor annulering.
Dingen die niet altijd worden gedekt
Als één van bovenstaande gebeurtenissen zich voordoet, vergoedt de annuleringsverzekering sowieso de reissom. Maar elke verzekeraar verschilt in wat hij precies dekt en wat niet. Mocht derdegraads familie (zoals een neefje of nichtje) een ernstig ongeluk krijgen, dan dekken de meeste verzekeraars dit niet. Dan het overlijden van bijvoorbeeld een huisdier, als je je reis door dit ongeval moet afbreken wordt dit ook maar bij een paar verzekeraars vergoedt. Het belangrijkste is dat je je van tevoren goed inleest in wat jouw annuleringsverzekering wel- en wat het niet dekt.
Een ultra annuleringsverzekering?
Natuurlijk is er ook hier een optie om nóg luxer te gaan. Heb je al gekozen voor een annuleringsverzekering, krijg je ook nog de optie om nog voor een garantie-annuleringsverzekering te kiezen. Wat dit inhoudt? Mocht je je vakantie eerder dan gepland afbreken, krijg je de volledige reissom terug in plaats van alleen het resterende deel. Je moet hier dan wel voor bijbetalen.
Hoe kies ik mijn annuleringsverzekeraar?
Één van de bekendste verzekeraars op dit gebied is de ANWB. Verder heb je bijvoorbeeld ook nog Centraal Beheer, Zelf, Ohra, FBTO, Univé Allianz, Unigarant en De Europeesche. Je kunt het beste naar een verzekeraar-vergelijkingssite gaan zodat je makkelijker ziet wat verschillende verzekeraars je te bieden hebben. Zo zijn Zelf, Univé en de ANWB de enige die je tot een week na je boeking tijd geven om de annuleringsverzekering af te sluiten, andere verzekeraars zijn hier wat soepeler in en dan hoef je vaak pas twee weken nadat je geboekt hebt je verzekering af te sluiten.
Speciale gevallen
Wat nou als je met een partner reist, hij/zij geen annuleringsverzekering heeft maar wel ineens de reis moet afzeggen? Bij verzekeraars als ANWB, Unigarant of De Europeesche dekken je ze volledig in dit geval. Je hebt kans dat een andere zekering dit niet doet, omdat je partner geen verzekering heeft. Let hier dus goed op bij het afsluiten van een verzekering!
Tot slot, het kan zeker handig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten maar ga voordat je dit doet altijd na welke verzekeraar wat wel en wat niet vergoedt. Zo kom je niet voor verassingen te staan.
Geschreven door Lotte Mikkers