Happy in 2019: De gelukkigste landen van dit jaar

Happy in 2019: De gelukkigste landen van dit jaar

25 januari 2019 • Categorie Landen • Auteur Staff

Elk jaar opnieuw wordt er door het World Happiness Report een lijst gepubliceerd waar de gelukkigste landen ter wereld op staan. Met die van 2018 kunnen wij als Nederlanders hartstikke tevreden zijn: Nederland staat op de zesde plek! Geluk is een fenomeen waar misschien wel het meeste onderzoek naar wordt gedaan, wat iedereen zou willen zijn en wat in ons dagelijks leven vaak een rode draad is.

Geluk definiëren is dan ook hartstikke lastig, maar de redactie van Ensie probeerde het. Geluk is een emotie en betekent ’tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Maar hoe meet je nou het geluksniveau van een land? Bij het WHR wordt dit onderzocht door academici die kijken naar de burgermaatschappij, psychologie, economie, business en politiek. En scoort een land op alles van deze factoren hoog? Dan zit het hartstikke goed met dat geluksniveau.

  1. Finland

Op de eerste plek vinden we Finland. Het is algemeen bekend dat veel dingen en Scandinavië hartstikke goed geregeld zijn. Niet gek dan ook dat Finland wordt opgevolgd door Scandinavische vrienden Noorwegen, Denemarken en IJsland. Het hoge geluksniveau lijkt vooral te komen doordat de samenleving niet hiërarchisch is, de klassenverschillen zijn heel klein. Toch lijkt een eerste plaats voor Finland een paradox: de zelfmoordcijfers van het land zijn namelijk extreem hoog.

  1. Noorwegen

Ook in Noorwegen zijn de inwoners hartstikke gelukkig. Een goede reden om het land eens te bezoeken. Ga dan op zoek naar het noorderlicht, maak een tochtje langs de Noorse fjorden en zoek een goede kampeerplaats uit. Avontuur gegarandeerd! In Noorwegen vind je ontzettend veel natuur en prachtige dieren, zoals walvissen, orca’s en andere grote zeedieren. Vergeet ook de Lofoten-eilanden niet te bezoeken, je vindt er traditionele dorpjes vol vissers en kunstenaars. De eilanden staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Denemarken

Wat de Denen waarschijnlijk zo gelukkig maakt is dat er in het land tientallen gratis openbare voorzieningen te vinden zijn. Voor gezondheidszorg en scholing betaal je niets tot weinig, en het land is sterk ontwikkeld op het gebied van ontwikkeling en samenzijn. Het is één van de meest ontwikkelde verzorgingsstaten die je in de wereld vindt. Ook de hoofdstad, Kopenhagen, schijnt één van de gelukkigste steden ter wereld te zijn.

  1. IJsland

Als je het Noorderlicht in Noorwegen niet hebt kunnen vinden, dan kun je het altijd nog in Ijsland proberen. IJsland staat al tientallen jaren in de top 10 van gelukkige landen. Doordat de bevolking klein is (330.000 inwoners, in Amsterdam wonen 2,5 keer zoveel mensen), zou je van de Ijslandse bevolking kunnen spreken als grote familie. Het is eerder een kosmopolitisch dorp dan een stad, volgens geluksonderzoeker Weiner.

  1. Zwitserland

Ook al hoort Zwitserland niet bij Scandinavië, geografisch gezien ligt het dicht bij elkaar. Zou dat een reden zijn voor het hoge geluksniveau van de Zwitsers? Wie weet. In het WHR rapport van 2015 was Zwitserland nog het gelukkigste land ter wereld, in 2018 nam het land een vijfde plaats in, maar daar hoeven ze zeker niet ontevreden over te zijn. Zwitserland investeert extreem veel in gezondheid, opleiding en het talent van haar inwoners, meer dan in welk land ter wereld dan ook. Daarnaast is de natuur er adembenemend mooi en kun je er prachtige bergwandelingen maken.

  1. Nederland

Het geluksniveau van ons eigen land is met een 6e plaats hartstikke hoog, als je kijkt naar hoe klein Nederland eigenlijk is. Volgens het CBS zegt 90% van de Nederlanders zich gelukkig te voelen. Helemaal niks mis mee, zou je zeggen. Toch denken veel Nederlanders dat het slecht gaat met de staat over het algemeen. Vaak wordt er gedacht: “Het gaat goed met mij, maar slecht met ons”. Maar als we het rapport van het WHR geloven valt dat dus hartstikke mee. Ons geluksniveau is al een paar jaar stabiel, en de verwachting is dat dat de komende jaren nog wel zo zal blijven. En geef toe, ook al is het soms irritant als je weer problemen ervaart met de NS, eigenlijk hebben we het hartstikke goed voor elkaar met z’n allen. Hier in ons koude kikkerlandje.

  1. Canada

Het eerste land in de top 10 gelukkige landen die niet uit Europa komt. Het kan er helaas behoorlijk vriezen (maakt mij persoonlijk altijd wat minder gelukkig), maar de landschappen zijn er prachtig en er is veel culturele diversiteit. Onlangs maakte de Canadese premier Justin Trudeau nog een statement door te zeggen dat –naar aanleiding van het strenge immigratiebeleid van Donald Trump- immigranten wel welkom zijn in Canada. Ook zou hij graag een gesprek met Trump willen hebben over het succes van het vluchtelingenbeleid van Canada. Go Justin!

  1. Nieuw-Zeeland

Hoewel het dubbeleiland Nieuw-Zeeland vergeleken met de andere landen in de lijst nog best een jonkie is (het wordt nog maar 800 jaar door mensen bewoond), scoren ze heel hoog op geluksniveau. Of dat komt door de prachtige Blue Mountains, de wilde pinguïns op South Island of alle andere natuurwonderen die je er vindt is niet zeker, maar het zou zomaar kunnen. Het land heeft een zeeklimaat, en de gemiddelde temperatuur in de winter ligt tussen de 10 en 15 graden. Ik teken ervoor. Wie heeft er een pen?

  1. Zweden

Zweden staat, vergeleken met haar Scandinavische buren, vrij laag in de gelukslijst. Maar laat je daardoor niet afleiden, want met een titel ‘Het negende gelukkigste land ter wereld’ kun je als land alsnog hartstikke trots zijn. En heel eerlijk: wat moesten we zonder Zweedse balletjes tijdens een Ikea-tochtje? Als de prachtige natuur in Zweden je nog niet gelukkig genoeg maakt, kun je altijd nog een bezoekje brengen aan het ABBA-museum. Blijheid gegarandeerd.

  1. Australië

De hekkensluiter van de top 10 is Australië. Het op vijf na grootste land ter wereld heeft het goed voor elkaar. Er is weinig last van milieuvervuiling en een hoge graad van burgerparticipatie. Niet voor niks dat Australië bekend staat om de gezellige barbecues. In de meeste openbare ruimten staat er een grill klaar voor (gratis) gebruik. Je kunt er heerlijk genieten van vlees- of zeevruchtgerechten aan de kust. En als dát niet gelukkig maakt, dan weet ik het ook niet meer.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.