De Grootste landen en steden ter wereld in 2019
26 januari 2019 • Categorie Landen Stedentrips • Auteur Ernest
Nederlanders weten niet beter dan dat we er maximaal een paar uur over doen om van de ene kant van ons land naar de andere kant te komen. Wanneer wij een afstand van Groningen naar Maastricht ver vinden, lachen Amerikanen ons daar om uit. Ook Russen hebben een vliegtuig nodig om zich een beetje te verplaatsen in hun land. Heb je je algemene kennis een beetje paraat en weetje wat de grootste landenter wereld zijn? Geen zorg, mocht je het niet weten, dan hebben we dat voor je opgesomd in dit artikel.
Rusland
Rusland is met een oppervlakte van 17.098.246 vierkante kilometer het allergrootste land wat onze aardbol kent. Dat is natuurlijk niet echt voor te stellen, maar wist je dat Rusland twee (!) keer zo groot is als nummer twee in dit lijstje, Canada. Een waardige eerste plaats dus. Het land past dan ook niet op één continent, maar ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Als het aan premier Vladimir Poetin ligt is Rusland nog lang niet groot genoeg. Hoewel er soms discussies zijn over de macht van Rusland, wat een grote en existiënele bedreiging zou kunnen zijn voor het Westen, zwakken anderen dat af. Poetin zou zo sterk zijn als het westen hem laat zijn.
Canada
Canada heeft een waardige tweede plaats met 9.970.610 vierkante kilometer oppervlakte. Om eerlijk te zijn was ik best verbaasd dat Canada een grotere oppervlakte had dan de Verenigde Staten, zeker omdat de Verenigde Staten veel aanweziger zijn op de publieke agenda. Waar elke beslissing van Trump breed in het Nederlandse nieuws uitgemeten wordt, passeert Trudeau maar af en toe de revue. De oppervlakte van Canada is trouwens niet zeker, volgens Canada is hun land groter dan wat nu is vastgesteld. Er zou namelijk een gebied rondom de pool ook toebehoren aan het land van de Esdoornbladvlag.
Verenigde Staten
Daar zijn ze, de Verenigde Staten! Met 9.629.091 vierkante kilometer verschillen ze niet veel van het buurland Canada. Qua inwoners overigens wel, want zou er gemeten worden op inwoneraantal, dan zouden de Verenigde Staten eerder een plekje verdienen op de lijst dan Canada of Rusland. De top drie van landen met het grootste inwoneraantal zijn China, (1.343.239.923) India (1.205.073.612) en de VS (303.847.465).
China
Met hun 9.596.961 vierkante kilometer oppervlakte is China ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten. Niet gek dat je met al die ruimte in een land een muur over grote afstand bouwt. Je moet wat, nietwaar? Want even om het je te kunnen visualiseren, Nederland past 225 keer in China. Twee. Honderd. Vijfentwintig. Keer! Bizar, toch? De verschillende gebieden in het land verschillen erg qua taal en cultuur. Het ‘traditionele’ China vind je in het midden en zuidoosten.
Brazilië
Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika met 8.514.877 vierkante kilometers. Wist je dat het land daarmee bijna de helft van een continent inneemt? De regio’s binnen het land verschillen dan ook erg qua temperatuur en klimaat. Stel je eens voor dat het gebied rondom Spanje ook nog bij Nederland zou horen. Dan zou je voor een warme zonvakantie alsnog naar het zuiden reizen toch? In Brazilië is dit ook nodig. Er zijn hier vier verschillende regio’s te vinden, van het tropisch regenwoud, tot de savanne, de kuststrook en het Amazone regenwoud.
De grootste steden van de wereld (op inwoneraantal)
Als je je nog niet verbaasde over hoe groot de landen aan het begin van dit artikel zijn, wacht dan maar tot je hoort over de grootste steden. Omdat de grenzen van steden minder vast zijn dan landgrenzen, worden steden gemeten op inwoneraantal en niet op oppervlakte. Wist je dat sommige metropolen bijna groter zijn dan Nederland? Guanzhou bijvoorbeeld.
Guangzhou
Guanzhou, of Kanton, is de grootste stad ter wereld. Het heeft 14,5 miljoen inwoners (Dat is bijna zo groot als Nederland!) Op een gebied wat ter grootte van de helft van Nederland wonen in Guangzhou 62 miljoen inwoners. Willen we de bevolkingsdichtheid van deze stad nastreven, dan zou de Nederlandse bevolking zich met 10 moeten vermenigvuldigen. De stad ligt zuidoostelijk aan de kust en is een belangrijke havenstad. Je kunt het kennen van het Kantonees, of van de Guanzhou Evergrande FC, de meest succesvolle voetbalclub van Azië.
Tokio
Tokio in Japan is de op één na grootste stad ter wereld, met meer dan 13,2 miljoen inwoners. Maar, dan hebben we het over de historische stad Tokio, en niet over de agglomeratie Groot-Tokio. In die metropool wonen namelijk tussen de 32 en 36 miljoen mensen. Tokio is de hoofdstad van Japan, sinds 1868. Dat komt doordat het keizerlijk paleis en de regering er gevestigd is. Door een aardbeving in 1923 lag de hele stad in puin, maar alle schade is hersteld. En hoe! Nu kun je genieten van de Japans-oosterse cultuur in een super moderne omgeving.
Shanghai
Shanghai is de grootste stad van China. Het is ook de grootste gemeente en een van de drie grootste metropolen ter wereld. Hoewel de stad ooit begon als een klein vissersdorpje maar groeide door het Verdrag van Nanking in 1842 uit tot een havenstad met wereldwijde connecties. De laatste dagen is vooral de dierentuin in Shanghai ongekend populair, doordat er heel veel kleine diertjes geboren zijn en bezoekers hier graag een glimp van op willen vangen. Benieuwd? Hier zie je een kort filmpje van de zoo.
Jakarta
Jakarta, oftewel de Speciale Hoofdstedelijke Regio Jakarta, is de hoofdstad van Indonesië en bevindt zich op het eiland Java. Met bijna 10 miljoen inwoners staat de stad op een mooie vierde plek in dit lijstje. Kota is het historische deel van Jakarta. Ooit was het het centrum van Batavia, de stad die toentertijd bestuurd werd door Nederlandse kolonisten. Nog steeds kun je in café Batavia een foto van Willem Alexander bewonderen. De haven van Sunda Kelapa is het oudste deel van Jakarta en zeker de moeite waard om te bezoeken.
Delhi
De straten in India zijn altijd drukbevolkt. Een Kalverstraat op zaterdagmiddag is er niks bij. In de Indiase hoofdstad New Delhi wonen vandaag de dag 21,75 miljoen mensen. Eén vijfde van de stad is woonzaam in de sloppenwijken. Door de drukte en chaos in de stad is er een verhoogd risico op gevaar: elke vier minuten overlijdt er iemand in de stad wegens een verkeersongeval.