Dit zijn de rijkste landen ter wereld 2019 – en zo rijk zijn Nederlanders

Dit zijn de rijkste landen ter wereld 2019 – en zo rijk zijn Nederlanders

25 januari 2019 • Categorie Landen • Auteur Staff

Money, money, money, it’s so funny, in a rich man’s world. In de rijkste landen van 2019 is dit sowieso waar.ABBA zong er jaren geleden al over en nog steeds is geld vandaag de dag ontzettend belangrijk. En hoewel het idee dat geld gelukkig maakt misschien wat kort door de bocht is, kan het wel wat zaken behoorlijk makkelijker maken. Niet gek dus dat veel landen zich focussen op hun welvaart, en dat ze deze zo hoog mogelijk proberen te houden. Hoewel er heel veel verschillende lijstjes op het internet te vinden zijn die welvaart allemaal op een andere manier meten, kijken we hier voornamelijk naar het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) en andere indicatoren, zoals het geluksgevoel en geregelde sociale voorzieningen (zorg bijvoorbeeld). Met de afgeschafte Obamacare zou Trump dus een stuk lager scoren op welvaart.

Ben je benieuwd wat de rijkste laden van de wereld zijn, en waar Nederland staat op deze ranglijst? Je leest het in dit artikel.

  1. Qatar

Qatar, oftewel de staat van Qatar, is een Arabische emiraat in het Midden-Oosten. Het is een schiereiland en grenst aan Saoedi-Arabië. En het is schathemeltje rijk. Dat komt voornamelijk omdat het één van de belangrijkste olieproducenten in de wereld is. Het BBP, het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is zo’n 65.000 dollar. Eind 2016 kocht het staatsinvesteringsfonds, wat 335 miljard dollar groot is (en dat is héél groot) nog éénvijfde van het Russische oliebedrijf Rosneft. Dat was geen koopje, het kostte het land omgerekend 10,5 miljard euro. Bij een bezoekje aan Qatar kom je allerlei prachtige dure auto’s tegen en hoge wolkenkrabbers. Misschien ken je het land ook wel van de beroemde Rally, waar races plaatsvinden.

  1. Macau

Op nummer twee in de lijst staat de Speciale Administratieve Regio Macau van de Volksrepubliek China. Gaat er niet direct een belletje rinkelen? Eerlijk toegeven: ik wist ook niet direct waar het over ging. Maar wanneer ik je vertel dat het in Macau vooral gaat om toerisme en casino’s, en je veel belden ziet van hoge gebouwen, felle kleuren en een soort Oosterse versie van Las Vegas komt dat je misschien wel iets bekender voor. Macau is ooit gesticht door Portugezen en nog steeds wordt er voornamelijk Portugees gesproken. Het bruto binnenlands product was in 2019 50,36 miljard dollar en dat maakt dat Macau op een waardige tweede plaats staat.

 

  1. Luxemburg

Onze zuiderburen hebben het goed voor elkaar. Luxemburg is een ontzettend welvarend land, omdat het door de centrale ligging het belangrijkste transit-land van Europa is. Heel veel mensen slaan er vanwege de lage accijns bijvoorbeeld vaak sigaretten of brandstof in. Per hoofd van de bevolking heeft Luxemburg bijna het hoogste inkomen van de wereld: het bruto nationaal product was in 2019 62,4 miljard dollar. Het land is mede zo succesvol door het toerisme, het is een geliefde bestemming voor Nederlanders omdat het wat zuidelijker ligt en het vaak net wat warmer is dan in ons koude kikkerlandje.

 

  1. Singapore

Singapore, wat we nu kennen als de stad van de prachtige architectuur en lichtjes, was vroeger vooral tropisch regenwoud. Door ontbossing zijn nu veel natuurgebieden en verschillende diersoorten verdwenen. Lee Kuan Yew wordt vaak gezien als grondleger hiervan. Hij was de eerste premier van Singapore en onder zijn leiderschap groeide de stad uit tot één van de meest welvarende, al dan wel niet dé welvarendste steden of stad van Azië. Dankzij het liberale economisch beleid werd Singapore een mega belangrijk economisch knooppunt in Azië

 

  1. Ierland

Eerlijk gezegd was ik best verbaasd dat Ierland op de vijfde plek stond, omdat het land qua grootte of inwoners totaal niet te vergelijken valt met zijn voorganger (Singapore). Wat maakt het land dan zo welvarend? Niet gek dat ik verbaasd was, want hoewel Ierland nu vrijwel het rijkste land van Europa is, was het aan het begin van deze eeuw nog het armste land van ons continent. In die 100 jaar tijd is er een hoop veranderd. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat Ierland lid geworden is van de Europese unie. Met vier miljoen inwoners zijn er op dit moment 30.000 miljonairs. Het bruto binnenlands product was 333,7 miljard dollar in 2019, mede omdat de mensen die er wonen zo rijk zijn.

 

  1. Nederland

Met de veertiende plek hoeft Nederland totaal niet te treuren: als het op 13-na rijkste land van de wereld is, dan doen we het economisch gezien hartstikke goed. En die welvaart blijft groeien, maar niet voor elke groep in de samenleving. Hoger opgeleiden en inwoners met Nederlandse (hiermee wordt bedoeld ‘geen immigratie’ achtergrond) hebben een hoger welvaartsniveau dan lager opgeleiden of personen met migratieachtergrond. Al jarenlang vertonen de meeste indicatoren van onze huidige welvaart een stijgende lijn. Dat wordt gemeten met 21 indicatoren, waarvan er maar 3 een negatieve trend lieten zien. Op basis van de koopkrachtpariteit is het Bruto Nationale Inkomen in totaal in Nederland 901,9 miljard dollar. Dit vertoont sinds 1980 een stijgende lijn.

 

  1. Duitsland

Met een 18e plek kunnen onze Oosterburen hartstikke tevreden zijn over hun welvaart. Met een bruto nationaal inkomen van 51.760 dollars in 2019, scoren ze hoger dan Frankrijk (43.720) en net iets lager dan de verenigde staten (60.200). Afgelopen jaar was de economische groei van Duitsland het sterkst in jaren. De economie ging namelijk met 2,2 procent vooruit. Dat komt grotendeels doordat de werkgelegenheid in het land blijft groeien. Hun begrotingsoverschot lag vorig jaar op het hoogste niveau in meer dan een kwart eeuw, op 1,2 procent van het bruto binnenlands product.

 

  1. België

Wanneer je naar het bruto nationale inkomen van onze zuiderburen kijkt, heeft dat ongeveer dezelfde stijging als Nederland, maar ligt het iets lager. Hun Bruto Nationaal Product is 47.960 dollar op basis van de koopkrachtpariteit. Toch is België echt een ‘rijk’ land te noemen, omdat welvaart niet alleen gemeten wordt via het BNP. Andere zaken, zoals de gezondheidszorg, sociale voorzieningen en de kwaliteit van leven zijn belangrijke indicatoren voor de welvaart van een land. België zorgt op al deze vlakken goed. Het land heeft ook belangrijke exportproducten, zoals Belgisch Bier, Chocolade, Diamanten en geloof het of niet, Tapijten. België is de grootse exporteur van tapijten ter wereld. Met een plek op plaats 25 kan België dus hartstikke tevreden zijn.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.