Douaneregels: Wat mag wel en niet mee het vliegtuig in handbagage en koffer

Douaneregels: Wat mag wel en niet mee het vliegtuig in handbagage en koffer

01 februari 2018 • Categorie Vliegtickets Vliegvakantie • Auteur Staff

Een handige lijst met alle douaneregels over vloeistoffen, scherpe voorwerpen en meer.  

Een vakantie boek je vaak met de intentie om er even tussen uit te gaan of lekker te ontspannen; maar het kan zomaar gebeuren dat je behoorlijk in de stress raakt als blijkt dat je bij de douane staat met een parfum wat je dan ineens weg moet gooien. Nergens voor nodig als je van tevoren weet waar je op moet letten als je reist met (hand)bagage. Daarom hebben we een lijst voor je samengesteld zodat je zeker weet dat je met een gerust hart van huis vertrekt.

 

Handbagage

In principe mag alles mee, zolang het niet op de lijst van ‘gevaarlijke zaken’ staat. Daarnaast zijn er dingen die niet mee mogen in je handbagage maar wel in je ruimbagage, zoals een nagelschaar of –vijl.

 

Vloeistoffen

  • Alle vloeistoffen of gels, (van bijvoorbeeld je persoonlijke verzorging) die je mee wilt nemen op vakantie mogen een verpakking hebben van maximaal 100 ml.
  • Al deze vloeistoffen (van maximaal 100 ml) moeten verpakt worden in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter. Per reiziger is één zakje toegestaan. Deze plastic zakjes zijn vaak ook op vliegvelden nog te krijgen, al moet je hier soms voor betalen.
  • Medicijnen, voedingssupplementen en bijvoorbeeld babyvoeding hebben deze 100 ml beperking niet. Maar: neem een doktersverklaring voor deze medicijnen mee, om aan te tonen dat ze noodzakelijk zijn. Babyvoeding mag alleen mee in de handbagage als je reist met een baby jonger dan 1,5 jaar.
  • Taxfree items, gekocht op het vliegveld, mogen altijd mee in de handbagage. De hoeveelheid speelt dan geen rol. Zorg wel dat je een aankoopbewijs of kassabon in een verzegelde tas hebt zitten.
  • (Alleen op Schiphol) Als je deze taxfree items wel wilt aanschaffen maar liever niet mee hebt op reis, is hier ook een (gratis) serivce voor. Dit heet Shop & Collect, en hier kun je je aankopen achterlaten en wanneer je terug bent heb je 24 uur per dag de mogelijkheid om ze weer op te halen.

 

Verboden items voor handbagage

  • Alles wat projectielen kan afvuren. Dus uiteraard geen pistolen en geweren, maar ook speelgoedgeweren en imitatiegeweren zijn uit den boze. Katapulten zijn ook verboden.
  • Verdovingsapparaten of apparaten die specifiek ontworpen zijn om te verdoven of immobiliseren zijn ook verboden. Dit zijn bijvoorbeeld stroomstokken en laserwapens, maar ook traangas of sprays om dieren te verjagen.
  • Voorwerpen met een scherpe punt of scherpe rand staan ook op de lijst met verboden voorwerpen. In principe zijn alle messen (dus ook scheermessen) verboden, maar ook zwaarden en sabels, breekijzers en vrijwel alle soorten gereedschappen.
  • Stompe voorwerpen waarmee kan worden geslagen en dus ernstige verwondingen mee kan worden toegebracht, zoals honkbal- en softbalknuppels. Ook houten stokken en gummiknuppels zijn verboden, net als vechtsportmateriaal.
  • Explosieven en andere gevaarlijke stoffen, zoals munitie, ontstekers en lonten, replica’s of imitaties van explosieve voorwerpen, vuurwerk en/of ander pyrotechnisch materiaal, dynamiet, buskruit en kneedspringstoffen.
  • Vloeistoffen en gels met een inhoud van meer dan 100 ml.

 

Ruimbagage

In principe mag je als ruimbagage alles mee, met uitzondering op de lijst van verboden items (zie hieronder). Als je twijfelt of een bepaald product mee mag op reis, kun je altijd contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. Elke luchtvaartmaatschappij heeft namelijk zijn eigen richtlijnen voor maximale bagage. Het aantal kilo’s wat je mee mag nemen staat als het goed is vermeld op je ticket.

 

Verboden items voor de ruimbagage

  • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen en apparaten waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht óf waarmee je de veiligheid van het vliegtuig in gevaar zou kunnen brengen, zoals:
    • Munitie
    • Slagpijpjes
    • Ontstekers en lonten
    • Mijnen, granaten en andere militaire explosieven
    • Vuurwerk en ander pyrotechnisch materiaal
    • Rookblikken en –patronen
    • Dynamiet, buskruit en kneedspringstoffen

 

Wat mag je importeren in buitenlandse bestemmingen?

Om te weten wat je precies wel en niet mag importeren in het buitenland is de IATA Travel Check ontworpen. Per bestemming staan hier de belangrijkste importregels van dat land aangegeven. Voor de meest actuele regels kun je het best contact opnemen met de douane van het betreffende land.

 

Afwijkende bagage

Voor het meenemen van bijvoorbeeld ski’s, surfplanken of fietsen, ga naar een incheckbalie op het betreffende vliegveld.

 

Huisdieren

De mogelijkheid voor het meenemen van huisdieren verschilt per luchtvaartmaatschappij, dus check bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt wat de mogelijkheden zijn.

 

Kunst of antiek

Kunst en antiek mogen in principe mee op reis, maar in bepaalde gevallen heb je een vergunning nodig, afhankelijk van de waarde en de ouderdom van je kostbaarheden. Binnen de EU zijn er duidelijke regels voor het wel of niet nodig hebben van een vergunning. Je kunt de brochure ‘invoer en uitvoer van cultuurgoederen’ raadplegen als je niet zeker bent of je een vergunning nodig hebt.

Wat nou als je een voorwerp -wat niet in je handbagage toegestaan is- daar wel in hebt zitten en je je ruimbagage al hebt ingecheckt? Vaak kun je deze kleinere voorwerpen op laten sturen naar je bestemming. Ga dan naar de servicebalies van Seal & Go op het betreffende vliegveld.

Share

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.