Halfpension en Volpension uitgelegd
01 februari 2019 • Categorie Hotels Vakantiehuizen • Auteur Murat Prins
Zie je ook over halfpension staan bij het boeken? Wat betekent het toch? En wat is het verschil met Volpension?
Je bent op zoek naar een leuke vakantie en wanneer je je bestemming gekozen hebt, het vliegticket geboekt is en je vrij gevraagd hebt van je werk of opleiding is het tijd om je verblijf te regelen. Wanneer je dit dan probeert te regelen kom je voor de keuze te staan: all-inclusive, halfpension of volpension. All-inclusive spreekt voor zich, maar wat betekent dat half- of volpension? Dus om maar in moeilijke vakantietermen te blijven: Het half- en vol pension. Wat houdt het in en wat is het verschil? Dat hoop ik je in dit stuk uit te leggen.
Het verschil met all-inclusive
Wanneer je een all-inclusive verblijf boekt, zijn ontbijt, lunch, diner én snacks inbegrepen. Al je eten zit dus al bij de reissom in. Maar dat niet alleen, ook alle drankjes (alcoholisch of non-alcoholisch) zitten bij de reissom in. Bij vol- én halfpension zijn je drankjes niet inbegrepen, dat is het grootste verschil. Bij vol- en halfpension zijn de maaltijden (exclusief snacks) dus wel inbegrepen, maar de drankjes niet. Mocht je nou vaak een grote dorst hebben, kun je misschien beter kiezen voor all-inclusive.
Volpension
Als je voor een reis met volpension gekozen hebt, is je ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Let op: drankjes doen dus niet mee. Koffie of andere dranken zijn voor je eigen rekening op dat moment. Volpension kan heel relaxed zijn, omdat je op de dag dat je aankomt je avondeten krijgt en wanneer je vertrekt krijg je een ontbijtje. Dat hoef je dus zelf niet meer te regelen. Mocht je, door bijvoorbeeld een latere aankomsttijd, je eten missen krijg je hier geen geld terug of een andere tegemoetkoming voor. Ook, mocht je nou geen zin hebben in deze maaltijden, kun je geen korting krijgen op de volpensionprijs.
Halfpension
Dan het halfpension. Ten eerste is de term halfpension misschien niet de best gekozen naam. Technisch gezien krijg je niet de helft van een volpension, maar 2/3e. Want, halfpension heet halfpension omdat je, in tegenstelling tot volpension, alleen ontbijt en diner krijgt en geen lunch. Afgezien van de lunch zijn half- en volpension hetzelfde.
Tip van de redactie: of je nu kiest voor half- of volpension, profiteer van hoge korting. Kijk eens op onze categorieen. Hier zie je overzichtelijk welke populaire kortingscodes en acties er op dit moment zijn.
De voor- en nadelen van eten wat inbegrepen is
Voordelen:
– Als je na je eerste bordje nog honger hebt, geen zorgen, dan pak je nog wat extra eten.
– Je eten is altijd in de buurt! Omdat het in je eigen hotel (of een andere accommodatie) is kun je dus altijd dutjes doen voor- of na je eten en desnoods loop je in je pyjama naar het eten. Ultiem relaxen toch?
– Omdat je eten al in de reissom zit scheelt dit geld wat je hieraan uit moet geven op de vakantie zelf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je eet-budget wat op kan gaan, want dat heb je al betaald. Drank moet je natuurlijk nog wel betalen. (Bij een halfpension moet je dus nog wel rekening houden met de lunch en eventueel snacks)
Nadelen:
– Je moet met all-inclusive/halfpension/volpension –wanneer je optimaal gebruik wil maken van deze vorm- wel in jouw hotel eten, elke dag. De ervaring van uit eten gaan en de plek waar je bent op die manier ontdekken zit er niet in. Met halfpension kun je natuurlijk wel buiten de deur lunchen.
– Mocht je nou je ontbijt, lunch (niet aan de orde bij halfpension) of diner missen krijg je geen geld retour. Dat is natuurlijk wel zonde en je moet wel zorgen dat je enigszins op tijd bent.
Ik hoop dat je na het lezen van dit stuk snapt wat half- en volpension inhoudt en mocht je voor de keus komen te staan, kan kiezen welke vorm het best bij jou past.
Geschreven door Lotte Mikkers