Hoe maak je een mooi fotoboek?
17 mei 2021 • Categorie Blog • Auteur Staff
Waar we enkele jaren geleden vooral foto’s maakte met onze fototoestel, pakken we nu snel onze mobiele telefoon om een kiekje vast te leggen. We zitten in een nieuw mobiel tijdperk, waarbij we zelfs met onze telefoon prachtige portretfoto’s vast kunnen leggen. We versturen deze prachtige foto’s naar een vriend of vriendin via chat of e-mail en kijken er vervolgens niet meer naar om. Zonde, want juist deze foto’s moet je vastleggen in een mooi fotoboek. De tijd lijkt anno nu soms wel sneller te gaan dan dat we zouden willen en daarom juist extra reden om af en toe terug te bladeren in een mooi fysiek fotoboek. Maar hoe maak je nu zo’n fotoboek?
Sorteer alle foto’s in een map
We begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet op je telefoon. We klikken tien keer achter elkaar en zo hebben we een hele rits foto’s in onze Drive staan. Dit gaat vliegensvlug en elke foto lijkt op elkaar. Juist daarom is het belangrijk dat je eerst de tijd neemt om een selectie te maken van de foto’s en in een aparte map te plaatsen. Je kunt hiervoor een map aanmaken op je telefoon, maar als je vanuit je fototoestel werkt dan kun je ook een map op je computer of drive aanmaken. Bedenk daarbij eerst een thema voor het fotoboek. Zo kun je een fotoboek maken van een bijzondere dag, maar ook een gave vakantie is leuk om nog eens naar terug te kijken.
Tip: Denk bij het ontwerpen van je eigen fotoboek aan “less is more”. Je kunt beter alleen foto’s uitkiezen die uitstralen wat je graag in het fotoboek wilt laten zien en de rest achterwege laten. Let daarbij ook op de kwaliteit. Door onscherpe, drukke en te donkere foto’s te gebruiken zal het onderwerp van je fotoboek sneller wegvallen.
Verhaal overbrengen met je fotoboek
Ondanks dat er tegenwoordig diverse templates en opmaakstijlen voor je klaarliggen, is het ook fijn om je fotoboek blanco te beginnen. Zorg dat je met de foto’s in je fotoboek een verhaal vertelt. Nadat je de foto’s zorgvuldig hebt geselecteerd is het dus belangrijk om na te denken wat je graag wilt vertellen. Probeer de foto’s in chronologische volgorde in het boek te plaatsen. Wanneer je kiest voor een fysiek fotoboek, dan kun je het beste eerst de foto’s laten afdrukken en vervolgens deze rangschikken op gebeurtenis. Bij een online fotoboek kun je vaak alle foto’s tegelijk uploaden waarbij je vervolgens zelf foto’s kunt selecteren om in je boek te verwerken. Schrijf op een papiertje wat je graag wilt vertellen en maak aan de hand daarvan je online fotoboek.
Formaat en lay-out kiezen
Wanneer je je fotoboek zo goed als af hebt en de foto’s mooi staan verwerkt in je fysieke of digitale fotoboek, dan is het tijd voor het leukste gedeelte! Je kunt je fotoboek vormgeven door leuke collages, een bestaande lay-out of persoonlijke tekstjes; alles is mogelijk! Voor een vakantieboek zul je bijvoorbeeld meer foto’s gebruiken dan bijvoorbeeld een portfolio, dus afhankelijk van het thema en onderwerp kun je je eigen lay-out samenstellen.